dijous, 4 de juny del 2015

Arròs d'aladroc (Paella de boquerones)



Amb la intenció de recuperar receptes d'arròs que s'estan perdent o no són molt populars, vos presente l'arròs o paella d'aladroc. Una elaboració de les zones marineres de l'Horta de València, la Safor o la Marina, on cuinen l'arròs amb este peix blau, sols amb un bon sofregit o combinat amb hortalisses com espinacs, flor-i-col i/o alls tendres.

 La meua iaia ha sigut durant anys la  millor font per recopilar receptes tradicionals, esta és una de les meues preferides. És econòmica i ben saborosa, de fet cada cullerada és un cop potent de sabor a mar. I com preparem este arròs? És ben fàcil. Vos mostre com el fem als poblats marítims de València, o com la meua iaia m'ensenyà ja fa molt de temps.

Arròs d'aladroc fresc amb alls tendres
Per a 4 persones

Ingredients
400 g. Arròs varietat senia/bahia*
400 g. Aladroc net sense cap espina
200 g. Alls tendres nets tallats en juliana
200 g. Tomaca madura triturada
3 dent. All picat
4 c/c de Pebre roig*
0,9 l. Fumet de peix de roca
Safrà, colorant alimentari, oli d'oliva verge extra i sal.

Elaboració
1. Preparar tots el ingredients i tots els utesilis que anem a utilitzar
2. En un paella incorporar quantitat suficient d'oli i marcar lleugerament l'aladroc per la part de la pell i reservar.
3. Afegir els alls tendres i seguidament l'all picat. Evitar que prenga molt de color.
4. Fer el sofregit amb la tomaca, el pebre roig, el safrà i el colorant.
5. Incorporar l'arròs. Menejar bé tots els ingredients durant un minut,.
6. Mullar amb el fumet de peix calent i coure l'arròs durant 10 minuts a foc viu.
7. Baixar el foc i coure els 10 minuts restants a foc suau fins que evapore tot el líquid.
8. Finalment i amb la paella encara calenta, disposar damunt de l'arròs l'aladroc deixant reposar 5 minuts l'arròs abans de servir.

*La varietat d'arròs és la comú de les marques comercials com la fallera, dacsa,...
*Culleretes de café